Návrh na zrušenie ZŠ Bernolákova prerokuje zastupiteľstvo v apríli

17.04.2008 Prešov

Prešov 17. apríla (TASR) – Prešovská mestská rada schválila materiál o Organizácii školského roka 2008-2009 základných škôl, v rámci ktorého by malo dôjsť k zrušeniu jednej základnej školy a k zlúčeniu dvoch ...
Materiál prerokuje zastupiteľstvo 30. apríla na svojom riadnom zasadnutí. Novinárov dnes informovali členovia rady.
\"Návrh bol vypracovaný na základe analýzy demografických údajov, ktoré boli zozbierané počas posledných troch rokov. Predovšetkým sme prihliadali na naplnenosť a financovanie škôl, ktoré je prenesenou kompetenciou štátu na samosprávy, \" uviedla pre TASR viceprimátorka Katarína Ďurčanská.
Z materiálu, ktorý vypracoval odbor školstva Mestského úradu, vyplýva, že v Prešove by mali zrušiť Základnú školu na Bernolákovej ulici. Rovnako by mali vyradiť zo siete škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta aj Ekocentrum Holá hora. ZŠ na Odborárskej ulici by sa mala zlúčiť so školou na ulici Československej armády. \"Keďže zákon neumožňuje zlúčenie škôl, musíme najskôr školu zo siete vyradiť a následne ju pričleniť k inému subjektu, \" vysvetlila Ďurčanská.
Negatívny postoj k dôvodovej správe vyjadrila poslankyňa klubu KDH-SDKÚ-DS Mária Čížiková. \"Materiálu vytýkam, že v ňom nie je jasné vyjadrenie finančných a personálnych úspor, ktoré boli dôvodom racionalizačných opatrení. Jasné zdôvodnenia budeme žiadať na rokovaní zastupiteľstva. \"
V pôvodnom návrhu sa objavilo i zrušenie ZŠ Matice Slovenskej, ktorú navštevuje najviac hendikepovaných detí. Návrh na jej zrušenie nakoniec po dohode prešovská mestská rada na zastupiteľstvo nepredloží.
 

Vyberte región